Top 5 trouwjurk tips van trouwfotograaf Mandy Brander

Als trouwfotograaf heb ik, Mandy, ondertussen al honderden trouwjurken gezien. Van gigantische prinsessenjurken tot glitterpakken tot aan sexy cocktailjurkjes. De trouwjurk is een van mijn favoriete onderdelen tijdens een bruiloft en ik ben elke keer weer benieuwd wat voor jurk er door de bruid gekozen is.

Hoewel Carla je alles kan vertellen over stoffen, pasvorm, design en het hele proces, heeft ze mij gevraagd om vanuit het perspectief van een fotograaf mijn visie en tips te geven. Hierbij vijf trouwjurk tips vanuit mijn ervaring als trouwfotograaf. 

Tip 1. Je jurk wordt sowieso vies

Natuurlijk ben je zuinig op je jurk of outfit, maar ga er maar vanuit dat deze sowieso vies wordt. Tenzij je continu bezig wilt zijn met je jurk. En geloof mij, dat wil je niet. Je wilt genieten van de dag. Rond kunnen lopen.

Voor mij als fotograaf wordt het heel lastig om mooie foto’s te maken als je alleen maar bezig bent met het schoonhouden van je jurk. 

Natuurlijk zal ik je niet door de modder laten lopen en tillen we de jurk samen op tijdens de fotoshoot. Maar een jurk moet leven en bewegen. Dat geeft de mooiste foto’s! En dat werkt niet als je stijf in die jurk staat en niet durft te bewegen. Geloof me, een vlekje op de jurk tijdens een shoot midden in het bos, zal de foto’s echt niet verpesten. 

Tip 2. Vertrouw de expert

Waar je ook jouw trouwjurk vandaan haalt, het is aan te raden om met een expert te werken. Bij Carla ben je dan sowieso aan het juiste adres en zij weet als geen ander wat wel of niet werkt voor welk lichaamstype. Maar ze weet ook wat goed blijft zitten tijdens de dag en welke stof stevig is en welke niet.

Niets is zo zonde als een jurk die niet mooi past bij jouw figuur. Dat zie je terug op de foto’s. En de gemiddelde fotograaf gaat dit niet op honderden foto’s corrigeren.

Carla zal je eerlijk vertellen als iets niet werkt of niet mooi valt. En ja, op Pinterest kan dat ene design er prachtig uitzien, maar hou er rekening mee dat deze foto’s vaak niet van een echte bruiloft zijn. Het model is in de jurk genaaid, zit vast met klemmen of het is gephotoshopt. Niet realistisch voor tijdens je eigen bruiloft dus. 

Tip 3. It’s in the details

Ik zie het altijd meteen als er aandacht aan een jurk besteed is. Als er kwaliteit in zit. Die kleine details, de pasvorm; een jurk moet als gegoten zitten. Dan voel jij je prettig en mooi en dat draagt zoveel bij aan de foto’s! 

Natuurlijk is het begrijpelijk dat er een budget is, maar een echt mooie jurk, daar zit veel aandacht en tijd in. En ja, dat kost geld. Maar hecht jij hier waarde aan en zijn de foto’s belangrijk voor jou? Dan is dit iets om niet te onderschatten.

Natuurlijk leg je als fotograaf alle elementen van een bruiloft vast, maar die jurk? Die staat er heel vaak op!

Tip 4. Let op de stoffen

Iedere huid is verschillend en elke huid reageert anders op bepaalde stoffen.

Kant is prachtig, maar regelmatig zie ik dat in de loop van de dag sommige bruiden uitslag of rode vlekken ontwikkelen. Dit is alleen niet vervelend voor jezelf, want het voelt niet prettig of doet het zelfs pijn, maar dit zie je ook terug op de foto’s. En ook dit is lastig photoshoppen en niet haalbaar bij honderden foto’s. Wees dus bewust van jouw type huid en overleg met Carla wat wel of niet werkt voor jou. 

Ook als je gevoelig bent voor bepaald eten of snel een opgeblazen buik krijgt, is het fijn om hier rekening mee te houden. Je zal niet de eerste bruid zijn die halverwege het diner zich niet lekker voelt omdat ze niet meer kan ademen in haar jurk. 

Tip 5. Party proof

Ik weet het al: wanneer ik ga trouwen, moet mijn jurk party proof zijn. Het liefst natuurlijk in de vorm van twee outfits, maar ik weet zeker dat Carla (die uiteraard mijn jurk dan gaat maken) daar een geweldig idee voor bedenkt. 

Ben jij de dancing queen van de avond? Hou hier rekening mee bij het kiezen van jouw trouwjurk. Niets is zo vervelend als je je sleep niet kan opknopen en iedereen er continu op staat of als je struikelt over jezelf. 

Mandy over Carla:

“Al jaren werk ik samen met Carla. Ik heb al veel van haar creaties mogen vastleggen en naast dat Carla echt een professional is, is het ook altijd een feestje om met haar samen te werken. Carla zegt waar het op staat, op een liefdevolle manier, maar in mijn ogen onmisbaar als het gaat om iets zo belangrijks als een trouwjurk. 

Zodra die vent van mij op zijn knieën gaat, ren ik naar Carla. Want het lijkt mij geweldig om een one-of-a-kind trouwjurk te hebben. Helemaal voor mij gemaakt en bij Carla weet je zeker dat het proces echt een feestje gaat zijn. 

Carla weet ontzettend veel van stoffen en denkt ook echt vanuit een stof. Daarin uit haar creativiteit zich en binnen no time schudt ze een ontwerp uit haar mouw. Voor haar is kwaliteit en detail belangrijk en dat zie je terug in haar werk. 

Ik hoop nog veel van Carla’s prachtige creaties te mogen vastleggen.”

– Mandy Brander van Mandy Aileen Photography.

Zie jij jezelf al in een
droomjurk van Carla?