Interview met een vakvrouw: Carla aan het woord

Door de stoffen de trouwjurk niet meer zien…

Het begint vaak als een geweldig avontuur; jouw droomjurk vinden in een wirwar van prachtige boetieks en weelderige salons. In ieder mogelijk gezelschap ga je op jacht naar dat ene exemplaar, totdat je door de stoffen de jurk niet meer ziet.

Wanneer al dat ivoorwit opgaat in één grote donderwolk biedt de Carla Couture Methode onherroepelijk uitkomst en verheldert deze letterlijk de lucht!

Interview met couturier Carla

Waarom moeten bruiden juist bij jou dé jurk laten maken?

Carla: “Wanneer bruiden aan de zoektocht naar de perfecte jurk beginnen is vaak het einde van die tocht meteen zoek, er is zoveel mogelijk! Er zijn talloze boetieks, winkels met meerdere verdiepingen, er is zoveel te zien op Insta en Pinterest-borden ontploffen van stijlen, ideeën en stoffen.

Juist omdat er zoveel keuze is zien veel bruiden door de bomen het bos niet meer, of zoals ik het liever zeg: “Ze zien door de stoffen de jurk niet meer!” Gelukkig heb ik een methode bedacht waarmee iedere bruid tot een keuze komt.”

Carla Pannen van Carla Couture, trouwjurk couturier
Carla, de vakvrouw achter Carla Couture

Dat moet de Carla Couture Methode zijn!

Carla: “Dat klopt! Ik plaats de bruid in de tijd vooruit en we ontwaren wat de omgeving, de stijl en de vorm met haar ultieme ontwerp gaan doen. Eerst schetsen we de trouwdag zelf; trouwt ze op een kasteel? Dan zijn hakken sierlijk. Trouwt ze aan het strand? Dan gaan we voor de slippers of de sandaal.

Het lijken simpele stapjes die gaan over schoeisel, maar we leggen langzaam de puzzel naar het ultieme beeld. We bekijken moodboards en voegen een beeld bij een droom; het gebeurt namelijk vaak dat er een romantische wens is, maar ik vooral plaatjes zie van diep uitgesneden ruggen. Klopt het beeld dan wel? denk ik dan.

Daarnaast is het ook van groot belang over de pasvorm te fantaseren. Wil je een femme fatale zijn of juist een prinses? Een boho-queen of ultiem vrouwelijk en wat past sowieso het beste bij jouw figuur?”

Je bedoelt of iemand een appel of een peer is?

Carla: “Omdat je appels niet met peren kunt vergelijken, vergelijk ik mijn bruiden nooit met fruit! Omdat niemand in een hokje past zal ik niemand in een pashokje duwen! Wanneer je enkel de fruitmand hebt om je bruiden mee te vergelijken ga je volledig voorbij aan hoe bijzonder ieder vrouwenlichaam is.

Dit maakt ook dat ik een uniek proces heb waarin ik een bruid de maat opneem, ik schets haar letterlijk tot een patroon door volledig af te spelden hoe haar lijnen lopen. Dit is echt een groot verschil met veel van mijn collega’s.

Ja, zelfs geavanceerde computertechnieken lezen het vrouwenlichaam niet zo nauwkeurig als ik dat doe. Want in mijn methode ga ik nergens uit van een gemiddelde, ieder mens is namelijk asymmetrisch! En dus uniek!

De één heeft een brede rug, de ander meer buste, een schouder die iets afhangt, volle heupen, smalle taille, ga zo maar door! Prachtig! Met liefde speld en knip ik die prachtige vormen exact naar waarheid.”

Je zit dus echt letterlijk dicht op de huid?

Carla: “Dat maakt mijn vak ook zo mooi, het is zo intiem en waarachtig. Ik heb zelfs eens een zwangerschap ontdekt voordat de bruid het zelf in de gaten had, omdat ik haar maten zo goed had gemeten zag ik bij de tweede pas feilloos dat haar boezem toegenomen was..

Heel voorzichtig heb ik geopperd dat er wellicht twee prachtige personen in haar jurk zouden moeten passen. Maar ook als een ontwerp gaandeweg verandert – zoals lichamen, smaak en omstandigheden dat kunnen doen – beweeg ik mee in dat proces.”

Dus het eerste ontwerp is soms niet het laatste?

Carla: “Welnee! We kunnen tussentijds van alles aanpassen en toepassen, we blijven finetunen tot alles klopt. Juist wanneer je jurk vorm begint te krijgen kun je het beste beslissen of je alsnog voor die lange mouw of die sluier gaat, omdat je gaandeweg ziet wat jou het beste staat.

Ook houden we naast de trouwkaart de weerkaart in de gaten, dus lijkt het kouder te worden dan je had gehoopt? Dan gaan we voor die couture-sjaal of dat passende jasje erbij. En het mooie is dat je alles nog verder kunt personaliseren met bijvoorbeeld een borduursel of een beschildering.”

Over personaliseren gesproken; klopt het dat het eindresultaat zo uniek is dat er echt maar 1 zo’n jurk van dat exemplaar bestaat?

Carla: “Ja, te gek hè? Dat je gewoon je one of a kind couture jurk hebt die nergens anders te vinden is dan om jouw lijf! En om dat nog iets meer te accentueren voeg ik ook met alle liefde wat extra persoonlijke details toe.

Dus iets dat betekenis voor jou heeft, zoals een naam van een geliefde in de zoom van je jurk, of een beschildering op de jurk die jouw of jullie thema omlijst. Dit benadrukt nog eens extra hoe erg ik het ontwerp op het lijf van de bruid schrijf.”

Komen daar niet ongelooflijk veel gespecialiseerde technieken bij kijken?

Carla: “Ik ben trots te zeggen dat ik het ambacht in al zijn facetten heb leren kennen; vanaf de naaimachine van mijn moeder tot in het atelier van Frans Molenaar, overal heb ik dankbaar ervaringen en kunde meegenomen. Alles dat ik in de jaren heb geleerd komt tot uiting in al 

mijn creaties. In gehaakte topjes met gouddraad, bewerkt kant met extra borduursels, kralen, parels, speciaal gevormde kragen of in mouwen die een statement maken. Met als enige criterium dat het iets toevoegt aan de persoonlijkheid, de dag en de look van de bruid.

Een look die overigens gedurende de dag meerdere mogelijkheden heeft.”

Hoe bedoel je dat?

Carla: “Vanuit 1 jurk kun je meerdere looks creëren, bijvoorbeeld door aan een klassieke ceremoniejurk in de avond waanzinnige mouwen toe te voegen. Of door op het feest de smalle pasvorm van de jurk te overlappen met een extra over-rok, zo ontstaat er met een simpele handeling een totaal andere creatie.

Zo kunnen we ook een top ontwikkelen die bijvoorbeeld een kanten over-top heeft en aan twee zijden draagbaar is. Ach, er is zoveel mogelijk! Zo veelzijdig als mijn bruiden zijn, zo veelzijdig zijn de ontwerpen!”

Volgens mij raak je er nooit over uitgepraat!

Carla: “Sterker nog, mijn fantasie houdt nooit op met draaien. Ik ben zo ongelooflijk blij dat mijn handen kunnen vertalen waar ik samen met een bruid van droom, daar raak ik nooit aan gewend.”

En zo hoort dat toch ook met liefde te gaan, dat je er nooit aan gewend raakt?

Carla: “Exact, ben ik alsnog uitgepraat. Thee?”

Waarom voor puur maatwerk gaan?

Ieder silhouet is uniek en verdient het gezien te worden door het kundig oog van de couturier, iemand die bezielend alle tactieken en technieken beheerst; haken met zilver en parels, stoffen beschilderen of borduren, werken met pailletten of Swarovski-kristallen.

Maar vooral – en bovenal – de omgang met de mensen in haar creaties. Vanuit haar liefde, voor jouw liefde. Carla zit letterlijk dicht op de huid, ze omarmt wie je bent en omhult je op de mooiste wijze mogelijk.

Je bent welkom in Carla’s atelier in Eefde (dichtbij Zutphen). Benieuwd wat Carla voor jou kan betekenen?