Een vintage bruidsjurk laten ontwerpen: Wat is vintage?

Vintage, een woord dat enorm hip is. Je ziet het overal. Een vintage bruidsjurk is ook niet meer weg te denken uit de bruidsmode. Maar wat is vintage nu eigenlijk precies?

Wat betekent vintage?

‘Vintage’ betekent onder andere: tweedehands of een antieke uitstraling hebbend. Tegenwoordig zie je het overal en worden de tweedehandswinkels steeds meer afgestoft en blazen mensen oude spullen nieuw leven in.

Verantwoord en milieuvriendelijk, daar houd ik van!

Wanneer is een bruidsjurk vintage?

Met vintage bruidsmode is het eigenlijk bijna net zo. Behalve dan dat de trouwjurk niet altijd tweedehands hoeft te zijn. En het betekent overigens niet dat een tweedehands trouwjurk per definitie ‘vintage’ is.

Vintage vs tweedehands vs antiek

Dat jij bijvoorbeeld nu een jurk gekocht hebt en het over een jaar doorverkoopt, maakt het nog niet vintage; het is dan wel tweedehands. Wat maakt een jurk het dan wel? Iets dat ouder dan 10 jaar is, maar niet antiek. Antiek is iets dat minimaal honderd jaar oud is.

Hoe kan een nieuw gemaakte trouwjurk toch vintage zijn?

Een vintage bruidsjurk hoeft dus niet per se tweedehands te zijn. Althans, de jurk in het geheel. Ik maak en ontwerp trouwjurken, ook in de vintage stijl.

Hoe dan? Ik maak gebruik van stoffen die vintage zijn. Dus stoffen die tweedehands en ouder dan 10 jaar zijn, maar niet antiek. De vele trouwjurken die je in de huidige bruidsmode ziet in die stijl, kunnen eigenlijk niet vintage genoemd worden.

Simpelweg omdat er gebruik gemaakt wordt van nieuwe stoffen. Stoffen die dus niet ouder dan 10 jaar zijn. Dat vind ik erg spijtig!

Wat zijn de kenmerken van vintage bruidsmode?

Romantisch is het eerste wat in mij opkomt als ik denk aan vintage bruidsmode. Verder is het een retro-stijl, een stijl die verandert met de tijd. Over 50 jaar ziet de vintage trouwjurk er heel anders uit, omdat de designs van nu, dan vintage (oud en antiek-ogend) zijn geworden. Begrijp je het nog?

Typerend voor een vintage bruidsjurk is kant, heel veel kant! Dat maakt de stijl ook zo romantisch. Daarnaast wordt er veelal gebruik gemaakt van dunne, lichte stoffen, zoals satijn.

Laat jouw vintage bruidsjurk ontwerpen door Carla Couture

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal om? Laat jouw trouwjurk door mij ontwerpen! Ik help je graag om jouw droom te verwezenlijken en ontwerp met liefde een echte vintage bruidsjurk die helemaal bij jou past.